Home » THE REASON I’M RESTYLING MY INSTAGRAM

THE REASON I’M RESTYLING MY INSTAGRAM

THE REASON I’M RESTYLING MY INSTAGRAM

reset 2

Wie me volgt op Instagram heeft het vast al zien verschijnen : ik heb een Instagram dip. Na een aantal maanden intensief te instagrammen was ik het hele gedoe er rond een beetje beu.

Een paar maand terug werd ik een stuk actiever op Instagram. Ik had al een tijdje mijn blog gestart en gebruikte mijn Instagram om nieuwe blogposts of wat leuke plaatjes te delen maar meer deed ik er niet mee. Tot ik dus besloot mijn instagram wat meer in te zetten. Naast de blogfoto’s begon ik meer outfitposts te delen en andere foto’s om zo een leuke volgersgroep op te bouwen die hopelijk ook nog eens doorklikte naar m’n blog.

insta begin

Maar helaas pindakaas. It wasn’t as easy as I thought it would go en nu na een aantal maanden ben ik mijn naïviteit kwijt. Instagram is veel meer dan leuk foto’s delen en niet  altijd in ’the good way’. Het voelde namelijk meer en meer aan als ‘platte commerce’.

Ik verklaar me nader.

1. De follow/unfollow. Daar zit je dan. Net besloten om je instagram-game een beetje op te krikken en voor de betere foto’s en feed te gaan. Een leuke aanvulling op je blog. Je start heel enthousiast en probeert toch degelijke plaatjes te schieten en te delen en ziet je volgers een beetje stijgen. Maar toch niet zo snel.

Na een tijdje heb je door dat in het begin van de week je volgers stijgen en naar het einde van de week je gewoon terug op hetzelfde aantal zit. Raar denk je eerst. Maar na wat googlen en installeren van een trackingsysteem heb je het door. Het is het follow/unfollow game. IGers die gebruik maken van programma’s om op basis van hashtags die je gebruikt, je te volgen, om je daarna te ontvolgen. De reden : de hoop dat jij hen terugvolgt en dat zo hun volgersaantal stijgt.

Want met voldoende volgers kom je in de picture van bedrijven, wordt je een potentiële kandidaat voor gratis freebies en who doesn’t want that. En zo komen we aan de volgende categorie.

2. Volgers kopen. Van zodra je meer met je instagram begint te werken en je echt voor een IG-blog begint te gaan, krijg je ze binnen. De berichten of mails waar je voor enkele tientallen euro’s volgers kan kopen. Want let’s face it, 1000 volgers is peanuts. Bedrijven willen resultaten zien (wat te verstaan is) en een groot bereik krijgen dus wat is de simpelste weg voor de blogger die in de picture van die bedrijven wilt komen ? Gewoon je portemonnee legen en ze te kopen. Helloooo 2000 volgers extra. Voor mij is het echt een no-go en in het IG-wereldje zie je soms bloggers wijzen naar andere mogelijke bloggers die voor die weg gekozen hebben. Not my style maar ik snap de frustraties.

3. The follow-for-follow. Dit is eigenlijk bijna een soort contract dat je afsluit met mede-IGers : dat je elkaar volgt en (pinky swear) elkaar nooit ontvolgt. Wie dit niet doet en in een follow-for-follow groep zit, komt op de ontvolg-lijst. Die mag iedereen dan terug ontvolgen. Toen ik dit ontdekte was ik helemaal overtuigd. Dit werd mijn ding. Hoe geweldig : je koopt niks, je volgt elkaar en tadaaa je volgers stijgen en blijven. What a perfect world. Maar ik zat in 3 van deze groepen en volgde ik soms ook nog eens een followloop.  Maar na een tijdje was de fun helemaal weg. Ik zag helemaal niet meer de feed die ik wou zien. Ik zag meer baby’s en macho Italianen voorbij scrollen dan iets anders en de fijne accounts die ik initieel was beginnen volgen waar in de verste verte te bespeuren.

Ik stapte onlangs uit deze groepen en ontvolgde de accounts die me niet veel deden, met een grote terugval in mijn volgers tot gevolg maar weer een leuke feed om te volgen. De eerste foto, na deze Marie Kondo gewijze opruimactie (does this feed make me happy ?) was deze van Elle Korea. Ik dacht toen : yes, deze pretty pictures wil ik zien als ik mijn telefoon aanzet 🙂

4. De likes. Ok naast de volgers heb je de likes. Want wie veel volgers heeft en geen likes valt door de mand : je hebt je volgers gekocht. Dus naast de follow-for-follow groepjes heb je de like-groepjes. Tegen de regels van Instagram. Maar ze bestaan om het algoritme tegen te gaan. Je wilt dat je foto gezien wordt en hoe kan je dat beter dan je krachten te verenigen en samen elkaar te steunen. Ook hier: ik zat er in veel (te veel) en ze waren handig om mijn feed te boosten. Ik ben helemaal pro als je ze ziet als een leuke manier om elkaar te helpen en het positieve de bovenhand heeft.

Maar het kan ook anders. Strenge regels met hoe je moet liken, commenten en accounts waar je nul voeling mee hebt, daar haak ik op af. Een groepje waar je elkaar beter leert kennen door je feed te delen (+ de regelmatige chitchat en delen van wat lief en leed) is best wel fijn. Want in the end draait Instagram om ‘creating a community’.

Daarnaast je hebt terug de kopers natuurlijk, die ’the hard way’ gaan en dus ook hun likes kopen. Terug not done en als Instagram dit ontdekt wordt je er afgekickt. Maar IG ziet niet alles (lees maar in dit artikel) en het wordt gedaan, no doubt about that.

RESETTING

Een maand terug heb ik dan ook besloten om me meer te focussen op m’n blog en niet zo veel meer op IG. Mijn blog geeft me positieve energie, de druk om de volgers is bijna onbestaande en ik kan er helemaal mijn ding doen zonder het gevoel te hebben dat ik in het oog van bedrijven moet komen.

insta oud

Vorige week besliste ik de reset-actie te starten op Instagram. Ik vond mijn feed niet mooi meer (te donker), was dus ook de hele scene een beetje beu (om bovenstaande redenen) en had zin in een meer samenhangend verhaal.

Dus heb ik :

*al mijn follow-for-follow groepen gedropt.

*mijn meeste like-for-like-groepen gedropt. Twee waren zo leuk, die kon ik niet weg doen omwille van die positive vibes.

Mijn volgersaantal is gezakt, mijn likes zijn minimaal maar focussen op the fun part en waar Instagram, volgens mij om draait (sharing pretty pictures to inspire and to be inspired) is gewoon zo veel fijner en rustgevender.

En misschien stuur ik meneer Instagram wel een briefje. Met maar 1 vraag. Kan je mijn volgersaantal verbergen aub ? Want hier wil ik niet meer op focussen.

 

Wil je nog verder lezen over dit topic ? Ook deze bloggers hadden genoeg van de hele IG-scene en schreven hierover een blogpost :

Tête-à-tête, The Ginger Diaries, Rusty Revolvers

Ben je zelf een blogger en heb je het ook even gehad of heb je nog andere bedenkingen. Ik hoor het graag <3

 

Afkortingen :

IG = instagram

IGers = instagrammers

 

15 Comments

 1. 29/08/2017 / 21:31

  Jouw blogpost was verhelderend om te lezen, ondervind hetzelfde probleem met steeds volgers bij te krijgen en terug te verliezen .. ben blij dat ik niet de enige ben,
  Sinds kort ook beginnen bloggen, is leuk maar wel tijdrovend!
  Ik wens je veel succes met je blog !
  X

 2. 30/08/2017 / 11:09

  Dit is heel erg de waarheid! ik heb nu nog niet heel erg een IG blog omdat ik nog een beetje beschaamd ben om het met de buitenwereld (voornamelijk vrienden) te delen. Ik ga zeker je instagram volgen en blijven volgen!!

  • 30/08/2017 / 11:26

   Wat fijn Jelena ! Het is inderdaad soms moeilijk om te delen omwille van reacties die zouden kunnen komen. Gewoon doen waar je je goed bij voelt. Dat is het belangrijkst x

   • 30/08/2017 / 11:43

    Zeker op mijn leeftijd hebben mensen snel de neiging om te gaan lachen of slechte reacties te geven… Maar zal ik zeker doen!! x

  • 13/01/2018 / 21:56

   Precies dat! Ik ben nu sinds een half jaar ook een blog begonnen, maar vind het nog steeds heel erg spannend. Vooral om bloggerelateerde foto’s te plaatsen. Bang voor de reacties van vrienden en klasgenoten

   • 14/01/2018 / 10:53

    Hi Yvana, begrijp ik. Mijn motto doen wat je wilt doen en je niet ‘verplicht’ voelen om iets te posten omdat het goed lijkt. Altijd je gevoel volgen toch ? Groetjes en succes met je blog x

 3. 03/09/2017 / 11:43

  Wat een fijn geschreven en herkenbaar verhaal! En het feit dat je je niet drukmaakt om volgers op je blog, betekent dat het echt een passie voor je is. Ik ga je in ieder geval hier volgen, want ik vind je schrijfstijl erg fijn! x

 4. haydeedeloof
  10/09/2017 / 12:50

  Heel herkenbaar! Ik heb me een tijdje geleden ook wat intensiever beziggehouden met Instagram en ik zag mijn volgers inderdaad wat stijgen (hoera!), om dan te ontdekken dat de meesten je na een paar dagen toch weer ‘ontvolgen’. “Waarom doe ik het eigenlijk?” dacht ik. Nu laat ik Instagram eventjes voor wat het is. Ik wil wel nog af en toe foto’s plaatsen, maar niet omdat het ‘moet’, en zeker niet om aan meer volgers te geraken. Net als jij haal ik meer voldoening uit mijn blog.

  • 10/09/2017 / 12:53

   Hi meid, bedankt voor je comment ! Super dat je je energie uit je blog haalt ! Groetjes x

 5. 02/01/2018 / 12:53

  Ik lees dit nu pas door je best 9 post. Ik was er niet zo heel intensief mee bezig als jij, maar wel intensief genoeg om er ook uit te willen. ‘k Heb gewoon m’n hele profiel verwijderd en een nieuw gemaakt. Ik post nu soms een hele week niets en dan ineens twee foto’s per dag. Veel leuker nu het geen ‘moetje’ meer is.

  • 02/01/2018 / 12:57

   Hey fijn om te lezen. Ik las nu ook meer offline momenten in. Waarom energie steken in iets waar je geen controle over hebt 🙂 En inderdaad veel leuker als het geen ‘moetje’is. Groetjes x

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.


Looking for Something?