Home » IK START EEN CAPSULE GARDEROBE

IK START EEN CAPSULE GARDEROBE

IK START EEN CAPSULE GARDEROBE

Tijdens de kerstvakantie las ik een aantal artikels over een capsule garderobe. Dit is een minimale kleerkast met een beperkt aantal stuks die je één seizoen lang draagt en die je samen makkelijk kunt combineren.

Wat ? Hoor ik je denken ? Start Hello Boontje, the true shopaholic, een minimale kleerkast ? Jawel, je mag eens flink je wenkbrauwen fronsen maar wie vorig jaar mijn artikel “Ik shop met stoppen” las, weet dat ik wat bewuster probeer te shoppen en ik geloof dat een minimale kleerkast een verdere stap in de goede richting is om bewuster met mijn shopgedrag om te gaan.

capsule garderobe

Wat is een capsule garderobe ?

Een capsule garderobe is een kleerkast die bestaat uit een beperkt aantal stuks. Je vindt verschillende aantallen online maar ik ging voor 37 stuks, schoenen inclusief. Lingerie, accessoires, sportkledij en slaapkledij tellen niet mee. Je draagt de stuks uit je capsule garderobe een volledig seizoen. De stuks die je niet geselecteerd hebt, berg je een seizoen op.

Zo zie je welke stuks je echt gemist hebt en toch best nodig hebt. En kan je dus makkelijk zien welke stuks je kan weg doen, wegens helemaal niet nodig gehad. Het volgende seizoen wissel je je seizoensgebonden stuks in je capsule garderobe voor andere die dan beter bij dat seizoen passen en zo ga je door.

Hoe stel je een capsule garderobe samen ?

De meeste starten met ontspullen. Alles Marie Kondo gewijs opruimen en nakijken wat je nog wilt houden en wat niet. Aangezien ik dit vorige zomer al gedaan had, vond ik dit niet nodig en startte ik onmiddellijk met het samenstellen van mijn capsule garderobe.

capsule garderobe

Bekijk je dagelijks leven

Kijk hoe je leven er uitziet. Reis je veel, moet je veel stappen, ben je veel buiten of eerder veel binnen. Bekijk wat je dagelijks doet en stel zo je capsule garderobe samen.

Ken je stijl

Wat is je stijl ? Draag je graag kleur of hou je liever van gedempte kleuren. Draag je graag broeken of vind je rokken helemaal je ding. Bekijk je stijl en kies in je stijl de stuks voor je minimale kleerkast.

Denk in outfits

Stel je capsule garderobe samen in outfits. Denk bij ieder stuk hoe je het met de rest kan combineren. Als je al 3 outfits met je stuk kan bedenken, zit je best goed. Zo ben je zeker dat je stuk combineerbaar is met je andere kledingstukken.

Mag ik nu nog shoppen ?

Het antwoord is ja. Shoppen mag nog. Bij de capsule garderobe die ik volg mag je 4 tot 8 stuks kopen per seizoen. Liefst koop je die naar het einde van het seizoen om je capsule garderobe voor het nieuwe seizoen op te frissen.

En natuurlijk denk ik aan tweedehands stukken want je minimale kleerkast aanvullen met tweedehands is natuurlijk nog fijner als je het aan mij vraagt.

Volgende week toon ik je met plezier al mijn stuks die nu in mijn capsule garderobe voor het winter seizoen zitten. En ondertussen neem heel plichtbewust elke dag een foto van mijn outfit zo kunnen jullie tussendoor mijn combinaties en looks zien.

Ik ben alvast super benieuwd wat je van mijn nieuwe uitdaging vindt. Had je al van een capsule garderobe gehoord ? Heb je het zelf geprobeerd ? Of ken je iemand die dit momenteel doet ? Laat het me gerust weten in de comments.

Liefs, Ellen

Volg Hello Boontje op Instagram voor dagelijkse updates.

6 Comments

 1. Nathalie
  21/01/2019 / 01:46

  Een heel goed idee! Grappig, ik ben de voorbije periode ook druk geweest met ontspullen. Leuke tips voor de volgende stap!

  • helloboontje
   Auteur
   24/01/2019 / 12:29

   Hey, leuk ! Is Marie Kondo ook zo populair in de US? Groetjes

 2. 22/01/2019 / 19:56

  Niets voor mij maar ik ben wel altijd benieuwd naar hoe mensen het doen en hoe hun capsule garderobe er dan uit ziet! Veel plezier!

  • helloboontje
   Auteur
   24/01/2019 / 12:30

   Volgende week toon ik de stuks in mijn capsule garderobe. Benieuwd wat je er van gaat vinden. Groetjes

 3. 23/01/2019 / 13:29

  Ik heb vorig jaar (of was het al langer geleden?) ook een capsulekleerkast geprobeerd. Ik was helemaal gefascineerd door het concept en kei enthousiast om het ook te proberen maar na een aantal seizoenen vond ik het eerder benauwend… Het bleek niks voor mij te zien, maar ik ben erg benieuwd naar hoe het voor jou werkt! Hopelijk beter dan bij mij! 😀

  • helloboontje
   Auteur
   24/01/2019 / 12:31

   Hi Inez, daar ben ik voor mezelf ook benieuwd naar. Ik wil uiteindelijk toch niet het gevoel dat ik constant hetzelfde aan heb. Ik geef na een maand al mijn eerste gevoel hier op de blog. Groetjes

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.


Looking for Something?